Humleodling

Röttle Bryggaresällskap har en egen humleodling i Röttle, Humlegården invigdes augusti 2014. För närvarande består vår odling av 36 störar. Under hösten 2021 utökades vår humleodling med ytterligare 9 störar. Vi testar flera olika sorter och beroende på vad som passar vårt öl kommer någon eller några sorter med tiden att dominera. Vi använder vår egenodlade humle i våra ölsorter RÖTTLE EXPORT och RÖTTLE LAGER.

Vår odlingsmetod är kupodling och humleplantorna kräver mycket tillsyn. På våren gäller det att hålla rent från ogräs runt plantan och hjälpa de späda stjälkarna att börja klättra. Visst strävar de uppåt av egen kraft men de kasar också lätt ner om de inte hittar bra fäste. Ett snöre, virat motsols om en hal stör, hjälper dem på traven.

Vi odlar följande humlesorter i vår Humlegård

Röttlehumle – Denna humle har vi hittat söder om ån som troligtvis härrör från den tiden det gamla bryggeriet var i bruk under 1800-talet. Denna lokala humle vårdar vi extra och har utökat vårt humle bestånd med. Röttle humle är den humle som vi brygger vår Röttle Lager.

Hallentauer mitterfrüh – Hallertauer mittelfrüh är döpt efter det enorma humle distriktet Hallertau i hjärtat av Bayern. Humlen har traditionellt varit världens kanske mest använda humlesort. Ättlingar och kopior förekommer världen över och andra sorter med liknande egenskaper (och liknande namn) odlas i samma område. Många gånger benämns hallertauer mittelfrüh bara hallertau. Denna humle använder vi bl.a. vår Röttle Export.

Svalöf Mauritz -85 – ”Svalöf korsning 85 – Mauritz” är en svensk humle som framställdes av växtförädlingsanstalten Svalöf i Skåne på 30-talet. Denna humle ingår i vår Röttle Export.

Hulla Norrgård – Denna humle blommar i slutet av juni, början av juli och mognar början till mitten av augusti. Kottens form är medelstor och har en oval tillspetsad form. Den färska kotten har en tydlig humledoft. Hulla Norrgård är en väldigt gammalsvensk humlesort, tidigaste kartan där humlesortens odling framgår är från år 1634.

Bonneråd – Bonneråd har ovala medelstora kottar med kraftig humledoft. Blomningen är utdragen och den är mogen för skörd i mitten av augusti. Medelhög alfasyra men extremt hög oljehalt. Humlen finns med som smaksättare i Röttle Export.

Lite fakta om Humle

Den enda växt som svenska bönder enligt lag har varit tvungna att odla. Det började på 1400-talet och odlingsplikten avskaffades 1860! Humle har odlats i Sverige fram till 1900 talet på varje gård då det var lag på att svenskarna skulle brygga sitt eget öl. Sen har humlen fallit lite i glömska och idag är den humle som växer oftast av prydnadskaraktär.

För att se om du har en humle med ölkaraktär, så tar du några kottar och ”kokar te” på dom. Smakar detta ok så kan det vara en ölhumle. Humlen delas framför allt in i två typer, bitter och aromatisk humle. Den bittra humlen används i början av koket medan den aromatiska sätts in i slutet eller t.o.m. efter koket för att ge arom till ölet,sk torrhumling.

Humle är den vanligaste kryddan i öl. År 1079 är första säkra belägget för humle i öl.

Humle är en perenn växt och den växer på det den kan klättra på och kan bli upp till nio meter höga. Dess latinska namn är humulus lupulus. ”Lång som en humlestång” är ett gammalt uttryck som du kan börja använda nu. Humle är snabbväxande och kan växa upp till 30 centimeter per dygn.

Växtens blommor är det som används i öl. De ser ut som gröna kottar och i kottarna finns ett gult klibbigt pulver, frömjölet lupulin, som ger ölet beska och olika smak- och dofttoner, till exempel gräs eller citrus.

Bryggare pratar ibland om bitterhumle och aromhumle. Bitterhumle används för att uppnå önskad beska. Aromhumle för att ge olika doft- och smaktoner.

Humle har använts som rogivande och sövande läkeört. Den har även använts för att sätta igång matsmältningen och som bedövningsmedel.